maanantai 27. huhtikuuta 2015

Muistoja, muistoja...

Siivoiltiin eräänä päivänä äitini kanssa varastoa ja eteen tuli yläasteen ysiluokalla tehty vauvanvaate ihanuus. Tämä vaate toi ihan mieleen kouluajat.


Minun ihan lempparikouluaineeni oli aina käsityöt ja musiikki. Mutta käsityötunteja oli aina kivempi odottaa.

Ala-asteen käsityötunnit eivät olleet mieleeni. Meillä oli yksi malli, jonka jokainen luokan tyttö joutui toteuttamaan, värin ja kuosin sai itse valita, mutta loppu piti tehdä prikulleen ohjeen mukaan. Eikä sitten oikein osattu huomioida sellaisia oppilaita, jotka osasivat tehdä käsitöitä. Esimerkiksi muistan tehneeni jotain lapasmallia, minkä opettaja oli valinnut sen takia, ettei siihen tule kuin vain 4 kerrosta 1o,1n. Myöskin aukko peukalon teko opetettiin eritavalla, kuin olen sen mummon opeista oppinut...

Heti yläasteella oli enemmän vapauksia tehdä juuri sellaisia töitä mille tietää olevan käyttöä. Tai siis tokihan meillä oli aina jokin tietty "aihe", mutta mallin, värin ja kuosin sai itse päättää. Ja jos vaikka mekon pituus ei miellyttänyt, niin sitten muutettiin kaavaa yms. Yläasteella muistan tehneeni sormikkaat, hameen, t-paidan, villapaidan, muistaakseni 8 luokan keväällä oli vapaa aihe, joka oli pitempi projekti ja jatkui melkein koko kevät lukukauden. Silloin taisin tehdä hupparin. Ysiluokalla tein kaksi vauvanvaatetta, koulunvaihdon takia. Tuon takin ja vauvan pitkähihaisen paidan. Maton teimme muistaakseni myös ysillä.

Ihan kauheinta mitä ala-asteesta muistan oli se kun me tytöt jouduimme menemään puutyöluokkaan noin kahdeksi kuukaudeksi. Pojat siirtyivät tekstiilityöhön tekemään essut yläasteen köksäntunteja varten. Puutyöt eivät olleet yhtään minun juttuni ja valitsinkin yläasteelle tekstiilityöt ja vielä 8. ja 9. luokille valinnaisaineeksi tekstiilityön. Ala-asteen numeroita en oikein muista, mutta yläasteella tekstiilityön numero oli aina 9 tai 10, päättötodistuksessa muistaakseni 9.

Mikä oli teidän lemppariaine koulussa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti